Ordu tostunun sırrı bu ekmekte saklı
Meşhur ‘Ordu tostu’ bu lezzetini odun ateşinde pişen ekmeğinden alıyor.
Ordu’nun fındıktan sonraki simgesi haline gelen tost ekmeğinin sırrını 15 yıldır ‘Ordu tostu’ ekmeği üreten Zafer Koç anlattı. Koç, tost ekmeğinin 5 saatte hazırlandığını, pişerken de lezzetini odun ve kabuk ateşinden aldığını söyledi.
Ordu’nun Altınordu ilçesinde 25 yıldır fırın işletmeciliği yapan Zafer Koç, Ordu’nun coğrafi işaretli ürünlerinden olan Ordu tostunun ekmeğini de 15 yıldır üretiyor. Ordu tostunun büyüklüğü ve lezzeti bu ekmekten geliyor. Ekmeğin yoğrulup pişmesi yaklaşık 5 saat sürüyor.
15 yıldır özellikle Ordu tost ekmeği ürettiğini belirten Zafer Koç, Ordu tostu ekmeğini geliştirip tanıtmaya önem verdiklerini belirterek, “1996’dan beri fırın işletmeciliği yapıyoruz ancak son 15 yıldır bilhassa Ordu tostu ekmeğine daha çok değer vermekteyiz ve geliştirip tanıtmaya çalışıyoruz. Ordu tostu ekmeğinin özellikleri büyüklüğü, içinin sıkı olması, ununda katkısız olması, personelliği, emeği, odun ve kabuk ateşinde pişmesi bilhassa de kara fırın olarak tabir ettiğimiz fırında pişmesi ve lezzetiyle bayağı meşhur bir ekmeğimizdir” şeklinde konuştu.
“Artık fındığın yanında tost ekmeği de götürülüyor”
Çevre illerde Ordu tostu ekmeğinin ününün gittiğine değinen Zafer Koç, “Yaklaşık iki saat piştiği için daha lezzetli olup olağan ekmek olarak da tüketilebilir. Lakin daha çok tost ekmeği olarak kullanılmaktadır. Tost ekmeği Ordumuza ilişkin coğrafik işaretli bir eserimizdir. Git gide etraf vilayetlerde her geçen gün fındığın yanında bir pakette tost ekmeği götürülüyor. Vilayet dışında gurbetçilerimiz gittikleri yere hatta ülke dışına bile götürmekte” ifadelerine yer verdi.
“1 hafta, 10 gün dayanıklı”
Koç, ekmeğin 1 hafta veya 10 gün kadar dayanıklı olduğunu söyleyerek, “Biz ekmeğin serin ve kuru yerde koruma edilmesini öneriyoruz bilhassa buzdolabında. Buzdolabında 1 hafta, 10 gün natürel ki dondurucuda daha uzun müddet koruma ediliyor katiyen dışarıda bekletilmemeli” dedi.
“Ekmeğin içi sıkı olmalı”
Ekmeğin yapımında dikkat edilmesi gereken hususların olduğunun altını çizen Koç, “Ordu tost ekmeğinin unu bilhassa katkısız olmalı ki içerisinde gözenek olmasın. İçerisinde gözenek olursa tost yaparken içindeki materyaller dışarı taşar. O yüzden içi sıkı olmalı. Ona nazaran unumuzu seçiyoruz. Üretim evresi ise bayağı bir meşakkatlidir vakit alıyor dinlene dinlene yapılıyor. Bir tost ekmeğinin yoğrulup pişmesi beş saati bulmaktadır. Doğal, bunun yanında pişerken de bilhassa fındık kabuğu ve odun kullanılıyor ki lezzeti daha çok artsın diye” ifadelerini kullandı.
Ordu tostunu tanıtan kişi
Yaklaşık 60 yıldır Ordu tostu satarak geçimini sağlayan 74 yaşındaki Kahraman Arslan, tostu ilk Ordu’ya tanıtan kişi olduğunu belirterek, ekmeğinin lezzetli olmasının tostun özelliklerinden biri olduğunu söyleyerek, “Bu Ordu tostunun sistemi büsbütün bana ilişkin. Ordu’nun ekmeği, havası, suyu, eti çok lezzetli bunlara ufacık rötuşlar yapınca kral üzere bir tost ortaya çıkıyor” dedi.
“Lezzeti müşterileri şaşırtıyor”
Ordu tostunu yiyen şahısların tekrar tost yemeye geldiğine dikkat çeken Arslan, “Müşteriler şaşkın kalıyorlar. ‘Böyle bir lezzet nasıl olur’ diyorlar. Gidiyorlar, tostu yemeye bir daha geliyorlar. Herkes tost yapıyor. Ben tost yapmayı ustam Kemal Yamaner’den öğrendim. Bu tostun öğrenerek yapılması gerekiyor. Ben baktım yaptım diyerek olmaz bu iş” halinde konuştu. – ORDU